دمنوش چاي ترش نيوشا
۱۰ دقيقه در يك ليوان آب جوش سر پوشيده.
پس از اين زمان تي بگ آبگيري شده و خارج شود (افرادي كه از رقيق كننده هاي خون مانند هپارين, وارفارين يا الكوفارين استفاده ميكنند تحت نظر مشاور مصرف شود).
معرفي اجمالي دمنوش چاي ترش نيوشا :
دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) را مي توان به هر دو صورت سرد و گرم به همراه مقداري قند، نبات يا حتي بدون آن به عنوان يك نوشيدني رژيمي مصرف كرد. در عهد باستان از چاي ترش يا سرخ به عنوان شاداب كننده و رفع كننده عوارض بيماري هاي قلبي استفاده مي كرده اند.
دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) يك خنك كننده قوي براي بدن است، از اين رو به عنوان يك نوشيدني تابستانه گزينه بسيار مناسبي است. دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) ميزان تعرق را افزايش داده و دماي داخلي بدن را كاهش مي دهد.
افرادي كه داراي قند، چربي و فشار خون بالا هستند، بهتر است يك تا دو نوبت از چاي روزانه خود را به دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) اختصاص دهند. رز چيني كاهش دهنده فشار خون، رقيق و تصفيه كننده خون، كنترل كننده كلسترول خون، اختلالات كبدي و صفرايي است و برخلاف چاي سياه يكي از منابع غني آهن به شمار مي آيد.
يكي از مهم ترين خواص دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) شباهت تركيبات آن با انسولين است و به همين جهت اين دمنوش خواص ضدديابتي هم دارد. در هند و مشرق زمين از دانه هاي اين گياه به عنوان يك دارو براي رفع سستي، گيجي و درمان سوءهاضمه استفاده مي شود. دمنوش چاي ترش نيوشا (رز چيني) به طور طبيعي، خاصيت ضدميكروبي و ضد سرطاني دارد و علاوه بر تقويت مكانيزم دفاعي، از بدن در برابر عفونت هاي باكتريايي نيز محافظت مي كند.
تاريخچه دمنوش چاي ترش نيوشا :
هيبيسكوس يا چاي ترش كه به آن چاي سرخ يا چاي مكّي هم مي گويند، بومي هندوستان تا مالزي است و سال ها پيش به آفريقا برده شد. اين گياه در قرن هفدهم، در برزيل، و قبل از سال ۱۸۰۴ در گواتمالا براي مصارف غذايي كشت مي شد. در اوايل دهه ۱۸۹۰، دكتر وبر، آن را در فلوريدا كشت كرد ولي به دليل يخبندان شديد همه گياهان از بين رفتند. چاي ترش تا پس از جنگ جهاني دوم، در جنوب و مركز فلوريدا در باغ هاي خانگي كشت مي شد. در سال ۱۹۶۲، چاي ترش در مصر بيشتر به دليل مصارف دارويي كشت مي شد تا غذايي. در سال ۱۹۷۱، گل هاي اين گياه در سنگال، توليد و خشك مي شدند و از آنجا به ميزان ۱۰ تا ۲۵ تن در سال به اروپا حمل مي شدند. امروزه اين گياه به ميزان وسيعي در نواحي گرمسيري و نيمه گرمسيري توزيع شده است و گل آن براي تهيه ي مربا، نوشيدني و چاي، در مصر، ايران، تايلند و كشورهاي غربي كاربرد فراوان دارد.
كاربرد دمنوش چاي ترش نيوشا در طب قديم:
در طب سنتي از چاي ترش براي درمان فشارخون بالا، بيماري هاي كبد و تب استفاده مي شد. در طب سنتيِ آفريقا اين گياه براي درمان سرفه و گلودرد و همچنين به عنوان آنتي باكتري، مدرّ، ضد اسپاسم و از بين برنده ي زرداب و صفرا مصرف مي شود. در طب سنتي تايلند چاي ترش را براي درمان سنگ كليه به كار مي برند. از گل هاي چاي ترش براي سرماخوردگي، بي اشتهايي و به عنوان مدر و تا حدي ملين استفاده مي شود. همچنين اين گياه در طب چيني براي درمان دمل، تورم، التهاب پوستي و زونا به كار مي رود.
مواد موثر دمنوش چاي ترش نيوشا :
اسيدهاي اگزاليك، ماليك، سيتريك، استئاريك، پالميتيك، تارتاريك، آسكوربيك، آراشيديك، پروتوكاتچوئيك و اسيد هيبيسكوس، آنتوسيانين، دِلفينيدين، سيانيدين-۳- روتينوزيد، بتاكاروتن، بتاسيتوسترول، گالاكتوز، پكتين و كوئرستين.